Hagevedlikehold på vinteren

Hagevedlikehold på vinteren

Selv om vinteren kan virke som en tid hvor hagen får en naturlig pause, er det også en periode hvor en del vedlikeholdsarbeid kan gjøres for å sikre at den blomstrer til våren. Ved å gi plantene, jorda og hageutstyret litt ekstra omsorg i vintermånedene, vil du kunne gi hagen et godt utgangspunkt når våren igjen gjør sitt inntog.

Rydding og klargjøring av bed og plener

Når kulden setter inn, er det lurt å begynne med grundig oppryding i hagebed og på plener. Fjern døde planterester, visne grener og blader fra bedene, men behold et tynt lag løv på plenen. Dette gir næring til jorda. Vær forsiktig med å la for tykke lag ligge igjen, ettersom dette kan gøre til soppvekst. Bruk gjerne bladene du fjerner til å dekke sarte planter og røtter. De fungerer som et naturlig vinterteppe som beskytter mot frost.

Beskjæring av trær og busker

Vinteren er også en ideell tid for beskjæring av mange trær og busker, siden de fleste planter er i hvilefase på denne tiden. I tillegg gjør bladfallet det lettere å se plantens struktur, slik at du kan beskjære for å fjerne skadede eller døde grener. Dette bidrar til at plantene bevarer energi til ny vekst når våren kommer. Husk å bruke skarpt beskjæringsverktøy for å unngå skader på plantene. Unngå å beskjære tidligblomstrende busker, da disse kan beskjæres etter blomstring.

Beskyttelse av trær og blomsterbed

Sarte planter og blomsterbed trenger beskyttelse mot den harde vinterfrosten. Vurder å bruke vinterduk, halm, eller grangreiner for å isolere og dekke røttene, slik at de holder seg trygge gjennom de kaldeste månedene. Hvis du har planter som trenger ekstra beskyttelse, kan du også bruke spesialduk eller burlapsekker, men pass på å ikke dekke for tett – lufting er viktig for å hindre sopp og råte.

Vanning om vinteren

Selv om vinteren er kald, kan mange eviggrønne planter og planter i milde områder fortsatt trenge noe vann for å unngå tørkeskader. Når temperaturen er over frysepunktet og bakken ikke er frossen, kan du vanne lett rundt røttene. Dette er spesielt viktig for nye planter og de med grønne røtter, som er mer utsatt for vintertørke.

Skap vinterhabitat for dyreliv

I tillegg til å forberede plantene, kan du også gjøre noe for dyrelivet i hagen om vinteren. Mange fugler og smådyr sliter med å finne mat og ly i de kalde månedene. Ved å la enkelte områder av hagen stå litt «ville» med små hauger av løv eller greiner, gir du dyrelivet en trygg plass for overvintring. Heng gjerne opp fuglematere og sett ut vann slik at fuglene også får det de trenger.

Forbered julen til våren

Hvis du har grønnsaksbed eller store planteområder, kan vinteren være en tid for å tilføre kompost eller organisk gjødsel. Selv om plantene er i hvilefase, vil næringsstoffene brytes ned gjennom vinteren og være klare til bruk når plantene begynner å vokse igjen. Husk imidlertid å unngå og spa i jorda på kalde dager, da dette kan skade jordstrukturen.

Planlegg neste hagesesong

En annen hyggelig vinteraktivitet er å planlegge neste hagesesong. Bruk tiden til å vurdere hva som fungerte godt, og hva som kan forbedres. Kanskje det er nye frø du vil prøve, eller et nytt bed du vil anlegge? Vårt formål er å hjelpe deg oppnå et bedre utemiljø ved å tilby hagetjenester!

Kontakt oss i dag!